Dlaczego korzystanie z pieców konwekcyjnych naprawdę się opłaca?

Piec konwekcyjny to niezwykle popularne urządzenie, bez którego ciężko jest sobie wyobrazić prawidłowo funkcjonującą restaurację. I chociaż początkowo mogliśmy zastać je jedynie w większych lokalach, wraz ze wprowadzeniem na rynek bardziej kompaktowych modeli, przystępność tego rozwiązania znacząco wzrosła. Obecnie, z pieców tego typu korzystać mogą bowiem także i mniejsze lokale. To z kolei przekłada się na znaczną poprawę funkcjonowania restauracji, a co za tym idzie – zwiększenie zadowolenia klientów. W niniejszym artykule przybliżymy Państwu temat tych niezwykle przydatnych urządzeń.

 

Funkcjonalność piecyka konwekcyjnego

 

Urządzenie to zawdzięcza swoją nazwę zjawisku, nazywanym konwekcją. Polega ono na specyficznym przekazywaniu ciepła, związanym z ruchem materii. Po umieszczeniu przygotowywanej potrawy wewnątrz komory, piecyk konwekcyjny przetłacza przez nią ciepłe powietrze. Za pomocą zintegrowanych wentylatorów, umieszczonych wewnątrz piekarnika, powietrze trafia do specjalistycznych filtrów, zbierających cząsteczki tłuszczu. W efekcie, przygotowywana potrawa jest ogrzewana równomiernie ze wszystkich stron, zaś jej aromat nie przedostaje się na zewnątrz.

 

Największe atuty pieców konwekcyjnych parowych

 

Już w połowie lat siedemdziesiątych, urządzenia tego typu zostały wzbogacone o specjalistyczne komory parowe, zwiększające ich efektywność i stające się nowym standardem na rynku. Piec konwekcyjny parowy, dzięki usprawnionemu procesowi pieczenia, pozwala na znaczne zredukowanie ilości energii, zużywanej podczas każdorazowego przyrządzania posiłku. Urządzenia te wykorzystują również parę wodną podczas pracy, co zapobiega stopniowemu wysuszaniu się przygotowywanego dania. Nagrzana para skraca jednocześnie ogólny czas pieczenia. Piece tego typu umożliwiają przy tym uzyskiwanie znakomitej jakości posiłków, bez konieczności wykorzystywania większych ilości tłuszczu. Na porządku dziennym jest tu jednocześnie pieczenie beztłuszczowe.

Dzięki swoim właściwościom, piec konwekcyjny parowy pozwala nam na przygotowywanie tradycyjnych potraw, a także zdrowych posiłków dla osób, ceniących sobie ekologiczne odżywianie. Nie ma tu także konieczności manualnego obracania dania, dzięki czemu osoby, pracujące w kuchni, mogą skupić się na pozostałych czynnościach, podczas gdy piec samodzielnie przygotowuje wyborną potrawę. Brak zapachów, unoszących się w powietrzu, czyni urządzenia tego typu znakomitym wyborem w upalne dni oraz w przypadku lokali z wadliwą klimatyzacją.

 

Wszechstronność zastosowań

 

Niewątpliwym atutem pieca konwekcyjnego jest tu również możliwość przygotowywania wybornych dań na przeróżne sposoby. Urządzenia te pozwalają bowiem na obróbkę potraw w niskich temperaturach, wędzenie, grillowanie czy też blanszowanie. Wiodący producenci, jak chociażby firma Hendi, wzbogacają oferowane przez siebie piece w szereg praktycznych funkcji. Mowa tu, na przykład, o automatycznym otwieraniu drzwi czy też wnętrzach, wykonanych z łatwej w czyszczeniu stali nierdzewnej. Zalety te sprawiają, że nasz lokal stanie się miejscem znacznie przyjemniejszym dla klientów, zaś nasze menu zyska znacząco na wartościach odżywczych.