Do przygotowywania dań i potraw kucharze używają różnego rodzaju urządzeń gastronomicznych, dzięki którym w prosty sposób i bez zbędnego wykorzystywania czasu gotowania przebiega sprawnie nawet przy większej ilości zamówień. Jakie rodzaje urządzeń grzewczych dla gastronomi warto mieć?
Jakie wyróżnia się urządzenia grzewcze dla gastronomii?
Urządzenia grzewcze dla gastronomii można podzielić według przeznaczenia, wielkości mocy, ale też ze względu na zastosowanie oraz rodzaj obrabianego cieplnie produktu. Są one podstawą dla cateringu, profesjonalnych kuchni restauracyjnych, hotelowych, szkolnych oraz zakładowych, fastfoodów, jadłodajni, stołówek czy zakładów przetwórstwa spożywczego, jak masarnie, mleczarnie, zakłady przetwórstwa owoców. Do najpowszechniej stosowanych urządzeń grzewczych dla gastronomii zaliczyć można m.in.: patelnie, kuchnie i trzony gastronomiczne, frytkownice, grille i rożna, ale też kotły bemary czy warniki. Nie istniałaby prawdziwa kuchnia bez profesjonalnych gofrownic, naleśnikarek, opiekaczy czy piekarników.
Czym kierować się przy wyborze rodzaju urządzeń grzewczych dla gastronomii?
O tym, jaki rodzaj urządzeń grzewczych dla gastronomii będzie zakupiony, decyduje zakres czynności przygotowawczych, jaki w danym zakładzie ma miejsce. Mówi się o zakładach gastronomicznych zależnych i niezależnych. Pierwszy typ działalności obejmuje podmioty, które działają samodzielnie — od obróbki wstępnej surowca — zimnej lub ciepłej, po posiłki wydawane na miejscu lub na wynos. Obiekty zależne działają w niej autonomiczny sposób. Dlatego dobierając urządzenia grzewcze dla gastronomii, zawsze skupić się trzeba na przewidywanym profilu usług gastronomicznych. W miejscach, w których usługi w większości obejmują niemalże odgrzewanie w pół gotowych produktów, wystarczą urządzenia do podgrzewania posiłków i pojedynczy asortyment kuchenny do okazjonalnego gotowania.