Kawa to napój, który od wielu lat towarzyszy nam podczas codziennych poranków oraz innych pór dnia. Wszystko przez jego unikalny smak, zapach oraz właściwości. Jakie są ciekawostki na temat tego produktu? Zobaczmy.
Kawa – jak do nas trafiła?
Kawa, a właściwie Kaffa, to etiopskie słowo, które określa roślinę kawowca. To właśnie stamtąd pochodzi popularny na całym świecie napój, który podbił nasze kubki smakowe. Co ciekawe początkowo kawę nie sporządzano w formie płynnej, ale spożywano ją razem z innymi dodatkami takimi jak masło. Dopiero w około IX wieku zaparzono z niej napój sugerując się ciekawym zjawiskiem. Otóż Etiopczycy zaobserwowali, że zwierzęta jedząc owoce kawowca stają się po nich aktywniejsze. Od tego czasu ludność pokochała ten unikalny napój oraz chętnie sięgała po niego każdego dnia sugerując się smakiem oraz zwiększonym pobudzeniem.
Kawa za pośrednictwem sprzedawców rozpowszechniła się także w innych miejscach na całym świecie. Roślinę kawowca obecnie na masową skalę hoduje się w Brazylii, Kolumbii, Wietnamie oraz Indiach. Brazylia dostarcza światu około 1,4 miliarda kilogramów kawy.
Hodowanie kawy w domu – czy jest możliwe?
Każdy z nas z pewnością zastanawiał się jak wygląda roślina kawowca. Jest to ciekawe szczególnie dla Europejczyków, którzy nie są w stanie hodować ją na polach ze względu na brak odpowiednich warunków klimatycznych. Kawa najlepiej rośnie w częściach świata określanych mianem pasa kawowego. Obejmuje on tereny między Zwrotnikiem Raka a Zwrotnikiem Koziorożca. Jest to północny odcinek Ameryki Południowej, środkowy oraz południowy Afryki oraz południowy Azji. Panuje tam klimat subtropikalny, który gwarantuje roślinie wysokie temperatury oraz stabilne poziomy opadów deszczu. Warto wiedzieć, że odpowiednie warunki to nie wszystko. Ważna jest także wysokość, na której rośnie kawowiec. Dla popularnej odmiany Arabici będzie to minimum 950 metrów nad poziomem morza. To właśnie wtedy kawa ma zapewnioną temperaturę około 20 stopni Celsjusza oraz odpowiednie nasłonecznienie. Rzadkie opady na dużych wysokościach przyczyniają się do ograniczenia pochłaniania przez owoce rośliny wody. Wówczas są one bardziej jakościowe. Dodatkowo szkodniki oraz popularna choroba kawowca rdza kawowa mają utrudnione warunki wzrostu na takich wysokościach.
Kiedy mamy już wyjaśnione, w jakich naturalnych warunkach rośnie kawa możemy teraz poznać odpowiedź na pytanie, czy uda nam się wyhodować ją w domu? Otóż tak! Najpopularniejszą odmianą domową jest właśnie kawa arabska, czyli popularna Arabica. Jest ona krzewem, który może urosnąć nawet do 2 metrów wysokości. Wystarczy wysadzić ją po 2-3 nasiona do doniczki z żyzną ziemią. Przed tym jednak surowe nasiona kawowca powinniśmy przez dobę namoczyć w wodzie. Po zakiełkowaniu całą roślinę przesadzamy do większych doniczek z dobrze przepuszczalną kwaśną ziemią. Nie zapominajmy o jej regularnym i obfitym podlewaniu szczególnie w początkowych fazach wzrostu kawy. Warto zadbać o dobre nasłonecznienie rośliny, jednak nie bezpośrednio na słońcu. Kawowca możemy kupić w sklepie ogrodniczym lub online w formie nasion.
Jakie właściwości zdrowotne ma kawa?
Kawa jest napojem, który potrafi uzależnić. Zazwyczaj w Polsce w ciągu roku spożywa się jej 95 litrów. Pijemy ją zazwyczaj rano oraz popołudniu. Kawa dostarcza nam wiele unikalnych właściwości zdrowotnych, o których za wiele się nie mówi. Napój zawiera liczne antyoksydanty, które chronią nas przed różnego rodzaju nowotworami. Ponadto kawa zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, poprawia pamięć oraz przyspiesza metabolizm. Lepszy nastrój po wypiciu jej to także kolejny skutek uboczny. Wszystko za sprawą wzrostu serotoniny. Kofeina zawarta w kawie wykorzystywana jest w medycynie od wielu lat. Działa ona przeciwbólowo, pobudzająco oraz przeciwastmatycznie.
Kawa jest rośliną, która zupełnie odmieniła nasze codzienne rytuały. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej prawidłowego funkcjonowania. Warto znać jej unikalne właściwości oraz proces wzrostu, aby móc lepiej poznać jej historię.