Kuchnia włoska to jedna z najpopularniejszych kuchni świata. Dzięki daniom takim jak lasagne, risotto czy cannelloni podbiła serca ludzi z najróżniejszych zakątków świata. Skąd ten spektakularny sukces? Zaważyło połączenie prostoty potraw i wysokiej jakości składników, których do jednego dania wykorzystuje się zwykle tylko kilka. Do najbardziej znanych specjałów kuchni włoskiej należą szynka parmeńska, salami, sery grana padano, gorgonzola, mozzarella i mascarpone, a także orzeszki pinii, ocet balsamiczny i oliwa z oliwek. Do tego szczypta aromatycznych przypraw, jak oregano, tymianek, bazylia czy czosnek. I mamy to.
Wielbiciele włoskiej kuchni cenią też jej różnorodność, i zajadają się takimi potrawami, jak polenta, bruschetta, caponata, zupa minestrone, ravioli czy gnocchi. Na świecie znane są też liczne włoskie desery, jak tiramisu, zuppa inglese, panna cotta czy zabaione. W Polsce zdecydowanie największą karierę zrobiła jednak pizza. Pizzerie królują u nas zwłaszcza w mniejszych miejscowościach; niektóre oferują nawet 60 rodzajów słynnego placka z dodatkami. W ofercie znajdziemy m.in. pizze z szynką, wołowiną, salami, owocami morza, tuńczykiem czy anchois. Popularne są też miksy kuchni włoską z polską, np. w postaci pizzy góralskiej (z oscypkiem i żurawiną) oraz wiejskiej (z kiełbasą i ogórkiem kiszonym). Powodzeniem, i to nie tylko wśród dzieci, cieszą się też pizze z owocami, np. „tropikalne” z bananem, ananasem i brzoskwinią czy hawajska z dodatkową szynką.
Dobra pizza to przede wszystkim dobre składniki. Produkty powinny być świeże, sezonowe, wysokiej jakości. Stosowanie żywności mocno przetworzonej jest całkowicie sprzeczne z włoskim duchem, wykorzystywanie owoców i warzyw z puszek powinno być więc ostatecznością. Pizzę należy przyrządzać i podawać przy użyciu wysokiej klasy przyrządów i akcesoriów kuchennych, jak dobry piec do pizzy wraz z łopatą do ciasta, siatką i popychaczem, stół chłodniczy do pizzy, radełka do dzielenia ciasta, czy efektowna patera do serwowania.
Drugim pod względem popularności włoskim daniem są w naszym kraju zdecydowanie makarony. Choć we Włoszech znanych jest ok. 600 rodzajów pasty, w daniach serwowanych w polskich knajpach znajdziemy tylko kilka nich. Zwykle są to lasagne – płaty ciasta makaronowego zapiekane łącznie z nadzieniem i sosem. Danie to przeważnie podaje się z pomidorowo-mięsnym sosem bolońskim, który jest też najczęściej podawanym sosem do makaronu spaghetti. Inne popularne w Polsce rodzaje makaronu to penne (rurki cięte na ukos), tagliatelle (wstążki) i conchiglie (muszelki). Do makaronu wybranego rodzaju klient restauracji może często dobrać swój ulubiony sos. Do najczęściej spotykanych należą sosy aglio e olio (z oliwą i czosnkiem), oraz alla carbonara (z jajkami i śmietaną), a także alla putanesca (z anchois, kaparami i czarnymi oliwkami), podawane zwykle ze spaghetti, a także pesto (z zielonym sosem bazyliowym), a także sosy śmietanowe z grzybami, np. prawdziwkami czy z łososiem i orzechami. Restauracjom, które serwują tego typu dania z pewnością przydadzą się prawdziwe włoskie akcesoria kuchenne, jak maszynka do makaronu, szczypce do spaghetti, tarka do parmezanu, moździerz do przyrządzania pesto czy wykrawacz do ravioli. A do sali dla gości – dyspenser parmezanu i pojemniki na oliwę.