Chcąc przygotować sobie i najbliższym wyśmienitą kawę warto postawić na dobrej klasy akcesoria do parzenia kawy. Jednym z niezbędnych przedmiotów, które powinny na stałe zagościć w domach kawoszy jest z całą pewnością młynek do kawy do użytku domowego.
Dzięki niemu dysponując kawą w ziarnach o odpowiednim stopniu wypalenia sami przygotujemy sobie odpowiednią ilość świeżego proszku kofeinowego, który bezpośrednio będzie się przekładał na smak napoju.
Młynki ręczne i elektryczne — spotkanie nowoczesności z historią
Kawę można zmielić na różnej grubości ziarna — ale nie każdym rodzajem młynka. Trzeba mieć świadomość tego, że nieodpowiednio przygotowane ziarna mogą finalnie dać niedobrą kawę, wydobyć z ziaren goryczkę, czy też sprawić, że starci ona w ogóle swój aromat. Inaczej powinno być przygotowane ziarno pod kawę po turecku, w inny sposób do parzenia w kawiarce, a jeszcze inny pod drippera czy ekspres ciśnieniowy.
Istnieją różne typy młynków: nożowe i żarnowe — wykonane ze stali lub ceramiczne, które dodatkowo mogą być ręczne lub elektryczne. Mając na uwadze pierwszy podział — zdecydowanie idźmy w kierunku żarnowych. Młynki żarnowe do kawy pozwalają na dokładniejsze mielenie ziaren, ponieważ ścierają je, a nie rozcinają, ponadto nie przegrzewają kawy podczas jej mielenia. Urządzenia ostrzowe niszczą ziarna, rozcinając je na nierówne kawałki i pylą, niszcząc mechanizm młynka.
Młynki ręczne z całą pewnością kojarzymy z półek naszych babć lub ciotek. Ich działanie jest banalne — ruchem korbki mieliło się ziarna, by po chwili cieszyć się aromatem i smakiem kawy. Obecnie na rynku pojawiło się sporo maszynek elektrycznych z różnymi udogodnieniami, funkcjami zwiększającymi ich użyteczność.
Młynki ręczne — nie niszczą zapachu, smaki i mocy kawy
Młynki ręczne mają sporo zalet, ale nie są pozbawione wad. Korzyścią z ich używania jest z całą pewnością jakość mielonego ziarna. Mielą one kawę bardzo równomiernie i nie nagrzewają ich, zachowując wszelkie walory smakowe przyrządzonego zeń naparu. Prawidłowo używany jest praktycznie bezawaryjny, a i jego cena wypada o wiele korzystniej w porównaniu z urządzeniami automatycznymi. Jeśli szukamy młynka na użytek własny i najbliższej kilkuosobowej rodziny, z całą pewnością nie będzie to męczące zajęcie, jeśli chodzi o zmielenie odpowiedniej ilości porcji kawy. Gdy jednak w grę wchodzi codzienne przyjmowanie większej ilości osób, wygodniej jest pomyśleć o wysokojakościowym młynku elektrycznym, który w jednej chwili zamienia ulubioną kawę ziarnistą w cudownie aromatyczny proszek.
Warto nadmienić, że rozwój techniki sprawił, że dzisiejsze młynki są niezwykle poręczne, a do tego występują również w wersji mobilnej. Młynki turystyczne do kawy dają nam możliwość przygotowania kawy wszędzie gdzie przyjdzie nam nań ochota.
Młynek elektryczny wygodne idealne rozwiązanie pod espresso
Młynki ręczne, choć są w pełni sprawne nie przygotują odpowiednio zmielonego ziarna pod np. espresso. Sprawdzą się do parzenia kawy w kawiarkach, ale jeśli chcemy mieć niezależność i sami decydować o grubości zmielenia kawy pod dany jej sposób przygotowania — nie ma jak młynek elektryczny. Wszystko zależy bowiem od jakości zmielenia ziarna. Pod ekspresy ciśnieniowe, musi być ziarno na tyle drobno roztarte, aby pozwoliło wydobyć z kawy napar odpowiedniej jakości.
Choć to oczywiste podkreślmy to jeszcze raz — chodzi o młynki żarnowe, tych nożowych w ogóle pod względem jakości nie ma co rozpatrywać. Należy zapamiętać, że dobrej klasy młynek to młynek żarnowy, a reszta parametrów to kwestia już poszukiwań, do jakich celów i sposobu użytkowania go potrzebujemy. Młynki żarnowe mogą być wyposażone w dwa typy żaren: stożkowe lub płaskie, tak jak wspominaliśmy ze stali lub ceramiki.
Młynek i co dalej?
Oczywiście samo zmielenie ziarna to dopiero początek. Żeby cieszyć się pełnią smaku i aromatu do parzenia nie należy używać wrzątku. Woda, powinna mieć temperaturę między 88 oC a 96 oC, zbyt ciepła woda powoduje, że kawa ulga sparzeniu, traci smak i aromat, nie mówiąc o jej właściwościach zdrowotnych. Najlepszą metodą na zalanie proszku odpowiednią temperaturą wody, jest odczekanie 3 minut od chwili zagotowania się wody.