Orzechy to świetny dodatek do codziennej diety. Zapewniają szereg korzyści zdrowotnych, takich jak zapobieganie chorobom serca, rakowi i cukrzycy. Orzechy są jednym z najlepszych źródeł białka i są bogate w tłuszcze nienasycone, które pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że są lekkostrawne i można je spożywać jako przekąski lub dodawać do różnych przepisów. Zawierają również antyoksydanty, które chronią nas przed wolnymi rodnikami oraz liczne witaminy, takie jak witamina E, K, B6, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy, niacyna i kwas pantotenowy. Orzechy można dodawać do codziennej diety na wiele sposobów: jako przekąskę lub część posiłku, składnik wypieków i sałatek lub po prostu spożywać je na surowo, w celu uzyskania dodatkowego zastrzyku energii. Jakie orzechy są najczęściej wybierane przez klientów?
Orzechy – najczęściej wybierane rodzaje
Najpopularniejsze rodzaje orzechów to migdały, orzeszki ziemne, orzechy włoskie i orzechy pekan. Wszystkie te orzechy mają swój niepowtarzalny smak i wpływ na organizm. Migdały od wieków są podstawą wielu kuchni. Są bogate w składniki odżywcze i są dobrym źródłem białka. Wiadomo również, że migdały są dobre dla zdrowia, ponieważ są bogate w witaminę E, magnez i błonnik. Ten rodzaj orzechów może być spożywany na surowo lub pieczony. Orzechy pecan również są spożywane na różne sposoby – na surowo, pieczone, a nawet przerabiane na pieczywo i różnego rodzaju desery.