Dobra kuchnia na ostrzu noża

Noże kuchenne, noże do chleba i ciast, noże do obierania, noże masarskie, noże do trybowania, noże do filetowania, noże do pieczeni, nóż do łososia, nóż do pomidorów, nóż do ryb… Lista noży używanych w profesjonalnej kuchni może wprawić w osłupienie laika, który na co dzień posługuje się tylko nożem uniwersalnym i nożem stołowym, ewentualnie nożem do pieczywa.

Ale to jeszcze nie wszystko. W restauracyjnej kuchni można spotkać także noże do mięsa, noże do wędlin, noże do jarzyn, noże do krojenia i szatkowania, noże do sera, noże japońskie, a także noże do ryb i owoców morza. Są też noże sprzedawane w kompletach oraz zestawy do carvingu, w których można znaleźć przede wszystkim rozmaite noże dekoracyjne (np. do cytrusów), ale też wydrążacze – do jabłek oraz do kulek. Na zapleczu kuchennym jest także miejsce dla rozmaitych nożyczek, takich jak nożyce do drobiu czy wieloostrzowe nożyczki do ziół.

Na szczególną uwagę zasługują niewątpliwie noże japońskie, przeznaczone m.in. do takich czynności, jak filetowanie, plastrowanie, patroszenie i oprawianie ryb. Noże te cieszą się doskonałą renomą i są chętnie używane przez szefów kuchni na całym świecie, zwłaszcza w Japonii, Europie i Ameryce. Doskonałym przykładem noży tej klasy są noże Bunmei, produkowane w japońskiej fabryce Yoshikin. Zgodnie z tradycją sięgającą połowy XIX wieku, wytwarza się je z drewna magnoliowego o właściwościach antypoślizgowych. Z kolei ostrze wykonane jest ze stali nierdzewnej z dodatkiem wanadu i molibdenu.

W ofercie hurtowni gastronomicznych znajduje się też szeroki wybór noży japońskiej marki Global, inspirowanych mieczami samurajskimi. Wyróżniają się nie tylko mistrzowsko wyprofilowanym ostrzem, ale także wyjątkową twardością i nowoczesnym designem. Można zaopatrzyć się m.in. w noże kuchenne i uniwersalne, noże do porcjowania, noże elastyczne, noże szefa kuchni, noże do wykrawania i filetowania, a także w takie akcesoria, jak bloki na noże, szczypce do ości czy wodne ostrzałki do noży marki Global.

Z najlepszych materiałów wytwarza się też noże i akcesoria znanej na całym świecie japońskiej firmy Kyocera. Poza nożami o charakterystycznych białych i czarnych ostrzach szczególnie godne uwagi są profesjonalne akcesoria Kyocera, jak ceramiczne i diamentowe ostrzałki, ceramiczne pręty do ostrzenia, bloki do noży, krajalnice i elastyczne deski do krojenia, a także okrągłe tarki i obieraczki.

W sklepach znajdują się też noże i akcesoria innych japońskich marek światowej klasy, jak Satake Cutlery Co., Ltd., a także Nagomi. Z kolei używanie ekskluzywnych noży Tomiro, m.in. do obierania, wykrawania, porcjowania oraz trybowania drobiu, nie tylko podnosi prestiż restauracji, ale i zwiększa efektywność pracy. Ofertę zamykają noże i obieraki szwajcarskiej marki Victorinox, znanej z produkcji scyzoryków oraz dostarczania noży armii szwajcarskiej.