Do kawy trzeba podchodzić z dystansem?

Smakowanie różnych gatunków kaw może być rzeczywiście bardzo interesującą przygodą. Czy jednak za każdym razem będziemy analizować we właściwy sposób tego rodzaju transakcje? Chodzi oczywiście o zakupy różnych rodzajów kaw może, a to być przecież cappuccino albo kawa mielona, czy też ziarnista no i nie zapominajmy o espresso. Szczególnie ten ostatni rodzaj będzie budzić coraz większe zainteresowanie wśród wielu polskich smakoszy. Wszystko przez to, że dopiero niedawno otworzyły nam się wszystkie rynki europejskie i dostarczane są kawy z nawet najbardziej odległych kontynentów. Dobrze jest też oczywiście zawsze wiedzieć, gdzie kawy będą podawane najlepiej i gdzie będą produkowane tylko te najlepsze.

Co jest stolicą espresso?

Warto zauważyć, że szczególnie często mocne kawy będą pite w basenie Morza Śródziemnego no i oczywiście nie zapominajmy o Półwyspie Iberyjskim. Szczególnie Włochy będą tutaj na naszym celowniku, ponieważ tam w zasadzie w każdej kawiarni i w każdym najmniejszym barze podaje się espresso, które jest uwielbiane przez obywateli Włoch. Nie ma znaczenia, czy znajdziemy się w Neapolu, czy też w Rzymie albo w Mediolanie. Wszędzie można napić się tego wyjątkowo intensywnego smaku i pobudzającego napoju. Nie bez powodu, więc Polacy zaczynają się interesować takimi napojami, bo przecież uwielbiamy kosztować nowe smaki, a jak wiadomo, każdego dnia potrzebujemy intensywnego pobudzenia. Czasami też nie mamy po prostu czasu na to, aby oddawać się długiemu piciu kawy i wtedy najlepszą opcją będzie właśnie espresso. Kilka kroków wystarczy, aby nas intensywnie pobudzić.

Dlaczego espresso jest mocniejsze?

Wiele osób też będzie się zastanawiać nad tym, dlaczego w zasadzie espresso jest tu wiele bardziej mocną kawą. Otóż należy tu zaznaczyć, że wszystko zależy od tego, w jaki sposób będzie tutaj wykorzystany cały proces produkcyjny. Kawę na całym świecie pije się na wiele różnych sposobów, a espresso ma bardzo długie tradycje z uwagi na to, że napój taki gwarantuje nam ten specyficzny mocny “strzał” kofeiny.