Olej spożywczy — Czy warto stosować prasę do oleju? Jaki model prasy wybrać?

Olej to tłuszcz, który dla naszego ciała jest nie tylko źródłem energii, ale też niezastąpionym w procesie rozpuszczania niektórych witamin. Ważne jest, aby używać go z rozsądkiem i z odpowiednich źródeł, starając się ograniczyć spożywanie tłuszczy zwierzęcych na rzecz roślinnych, ale zrezygnować całkowicie z jego spożywania nie można. Oleje roślinne pochodzące ze sklepów nie do końca są zdrowe, wynika to ze sposobu ich produkcji i przechowywania. Najzdrowszy tłuszcz z roślin to ten, który powstał w zimnej obróbce w trakcie tzw. pierwszego tłoczenia. Wytworzony olej powinien być przechowywany z dala od źródeł światła i ciepła, te, które mamy dostępne w sklepie niestety bywa, że przechowywane są w przypadkowy sposób.

Prasa do oleju — sposób na zdrowie i witalność

Prasy do oleju to urządzenia, których zadaniem jest pozyskanie oleju. Wyróżnia się wyciskarki ślimakowe i ręczne, pozwalające uzyskać czysty, wysokiej klasy olej tłoczony na zimno. Prasy ślimakowe napędzane są silnikiem o odpowiedniej mocy, który upraszcza i przyspiesza sam proces pozyskiwania oleju.

Domowe prasy są w pełni wystarczające do produkcji oleju na cele domowe. Gwarantują najwyższą jakość oleju, praktycznie z każdego możliwego do wyboru surowca. W przypadku każdej obróbki mechanicznej podczas tłoczenia dochodzi do obniżenia walorów smakowych i odżywczych oliwy. Urządzenia przemysłowe bowiem mają na celu maksymalizację zysku przedsiębiorstwa, a nie korzyści prozdrowotnych dla organizmu.

Zalety oleju tłoczonego na zimno

Olej tłoczony ręcznie przy użyciu prasy do oleju jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiadają za prawidłowe działanie mózgu i całego organizmu. Nie musi być poddawany obróbce wstępnej, tym bardziej termicznej. Domowe prasy pozwalają uzyskać oliwę z niemal każdego nasiona oleistego, które warto dobierać nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także właściwości odżywcze, którymi poszczególne rośliny różnią się między sobą.